Tentoonstelling kunstschatten in de kerk van Hoepertingen

artikel door Johnie Vanhees

BORGLOON – Naar aanleiding van de erfgoeddag organiseerde de Parochie Sint Vedastus in samenwerking met de Kerkfabriek, de gemeente Borgloon, Erfgoed Haspengouw en de provincie Limburg onder leiding van de heer Luc Wijnants een tentoonstelling ‘De staakmadonna en andere schatten’.

Volgens Luc bestaat de parochie Sint-Vedastus langer dan de naam Hoepertingen. De kerk, oorspronkelijk een preromaanse zaalkerk uit de 11de – 12de eeuw, werd in 1788 vervangen door een classistische kerk, waarbij het gotisch koor bleef behouden. Heel wat kerken verliezen hun oorspronkelijke functie en moeten op korte termijn een andere bestemming krijgen. Nochtans zijn deze gebouwen en hun inhoud een bron van informatie over ons verleden, die niet mag verloren gaan.

Onlangs werd de staakmadonna of de processie-Lieve-Vrouw van de Sint Vedastuskerk gerestaureerd door mevrouw Vincke uit Heverlee. Tijdens deze restauratie gaf het beeld heel wat geheimen prijs. Zo bleek dat de madonna geen staakmadnonna was, maar dat het oorspronkelijk ging om een volledig gotisch beeld uit de 16de eeuw dat later gehalveerd werd en omgevormd tot een processiemadonna.

Naast de madonna waren nog heel wat andere kunstschatten waaronder enkele topstukken te bewonderen tijdens de tentoonstelling. Een van die topstukken is een gewadenset uit het begin van de 16de eeuw. Die werd destijds geschonken door de abdij van Herkenrode. Alle schatten samen mondden uit in een schitterende tentoonstelling.

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190505_04377220/tentoonstelling-kunstschatten-in-de-kerk-van-hoepertingen

Aiola Graphic Design stond in voor het design van deze tentoonstelling. Van posters tot brochure. Alles erfgoedschatten werden gebundeld in een permanente brochure.